Menu

Pétervári mesék a Concerto Armonicóval

2019. április 8., 19.30

Magyar Nemzeti Múzeum — Díszterem
Művészeti vezető, narrátor:
Spányi Miklós
Koncertmester:
Homoki Gábor
 
A Magyar Nemzeti Múzeummal közös program.

Jegyárak: 2500 Ft

Magyar Nemzeti Múzeum

Múzeum körút 14–16.
+36 1 338 2122

> i

Concerto Armonico

Pétervári mesék a Concerto Armonicóval

Zsabó Fesztivál
  1. Hasse: Irene – sinfonia (nyitány)
  2. Manfredini: B-dúr csembalóverseny
  3. Hasse: Demofoonte – sinfonia (nyitány)
  4. Cimarosa: B-dúr csembalóverseny
  5. J. Ch. Bach: g-moll szimfónia, op. 6/6

Az olasz Vincenzo Manfredini jeles zenészcsaládba született. Apja, Francesco Manfredini korának egyik legelismertebb zeneszerzője volt, testvérbátyja, Giuseppe keresett kasztrált énekes, aki Locatelli operatársulatával Moszkvába utazott. Vele tartott Vincenzo is, akit 1762-ben III. Péter udvari karmesternek, majd a cári olasz operatársulat vezetőjének nevezett ki. Manfredini tevékenysége igen jótékonyan hatott a műfaj oroszországi népszerűségére és az előadások színvonalára. Azonban nemcsak zeneszerzői, hanem zenemesteri feladatokat is ellátott, az ifjú cárevicset, a majdani I. Pált csembalózni tanította.
Manfredini 1769-ben visszautazott szülőhazájába, majd egykori tanítványa, Pál 1796-os trónra lépését követően visszahívta egykori mesterét a cári udvarba. A 62 éves muzsikus otthonától távol, Szentpéterváron hunyt el.
A cári szolgálatban számos művet, köztük öt operát írt, s a kor jelentékeny szerzőinek darabjait tanította be. A koncert nemcsak Manfredini fordulatos életét, hanem a 18. század második felének kevésbé ismert zenéjét is közelebb hozza a közönséghez.

Vissza a programokhoz

© 2019 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

A legtöbb weboldalhoz hasonlóan a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapja is sütiket, valamint különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az „ELFOGADOM” gomb megnyomásával jóváhagyja. A sütik és kódok használatának tiltását itt teheti meg.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban talál.