Menu

Az út eleje – Az út vége • 4.3

2019. április 10., 17.00

Zeneakadémia — Solti Terem
Közreműködik:
Jóföldi Anett – fuvola, Andor Krisztián, Csabay Domonkos, Demény Balázs, Hámos Júlia, Palojtay János – zongora

Jegyárak: 1900 Ft

Zeneakadémia

Liszt Ferenc tér 8.
+36 1 321 0690

> i

Palojtay János 
Fotó: Varga Marietta

Az út eleje – Az út vége • 4.3

Etűdök - felsőfokon
  1. Chopin: Etűdök – részletek
  2. Szkrjabin: Etűdök – részletek
  3. Debussy: Etűdök – részletek
  4. Ligeti: Etűdök – részletek
  5. Schumann: Etűdök pedálzongorára, op. 56 (kamarazenekari átirat)

Az etűd műfaja számos zeneszerzőnél nem valamilyen mechanikus, az adott hangszer játéktechnikai fogásaira szorítkozó darabot jelöl, hanem művészetük legmagasabb regisztereit képviselő remekműveket. Chopin etűdjei például – melyek közül az első, op. 10-es sorozatot a szerző még tizenéves korában írta – a mai napig rendszeresen szólalnak meg a koncerttermekben.
Egyes komponisták – mint amilyen Szkrjabin is volt – egész pályájuk során írtak etűdöket, más szerzők (Debussy vagy Ligeti György) pedig a pálya utolsó szakaszában kezdtek el érdeklődni iránta. Ligeti etűdjeinek harmadik, befejezetlenül maradt sorozata elnyerte a Grawemeyer-díjat, korunk egyik legjelentősebb kortárs zenei elismerését.
A koncerten Chopin, Szkrjabin, Debussy és Ligeti mellett Schumann eredetileg pedálzongorára írt etűdjei szólalnak meg különböző kamarazenei átiratokban.

Vissza a programokhoz

© 2019 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

A legtöbb weboldalhoz hasonlóan a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapja is sütiket, valamint különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az „ELFOGADOM” gomb megnyomásával jóváhagyja. A sütik és kódok használatának tiltását itt teheti meg.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban talál.