Menu

Az út eleje – Az út vége • 4.2

2019. április 9., 19.30

Zeneakadémia — Solti Terem
Közreműködik:
Baksai Réka, Osztrosits Éva, Pintér Dávid, Pusker Júlia, Rácz József – hegedű, Ludmány Dénes, Konrád György, Tornyai Péter – brácsa, Déri György, Domokos Izabella, Virág Mátyás, Varga István, Zétényi Tamás – cselló, Sallai Noémi – klarinét, Nagy Dávid Ádám – fagott, Andor Krisztián, Demény Balázs, Hámos Júlia – zongora, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa

Jegyárak: 1900 Ft

Zeneakadémia

Liszt Ferenc tér 8.
+36 1 321 0690

> i

Konrád György 
Fotó: Varga Marietta

Az út eleje – Az út vége • 4.2

Capricciók és concertinók
  1. R. Strauss: Szextett a Capriccio című operából
  2. Ligeti: Két capriccio
  3. Haydn: 35. (A-dúr) zongoratrió, Hob. XV:35
  4. Stravinsky: Concertino
  5. R. Strauss: Duett-concertino

Hogy egy korai és kései mű között mekkora stiláris távolságot érzünk, az korról korra változhat. A 20. századi mestereknél viszont legtöbbször mégiscsak az az általános tapasztalat, hogy egy ifjúkori zsenge és egy érett kompozíció között semmilyen kapcsolatot nem lehet felfedezni. Ligeti György főiskolai stílusgyakorlatai – mint amilyen például az 1947-es Két capriccio – és érett korszakának bármelyik darabja között például még a szakemberek is csak fáradságos módon képesek párhuzamokra találni.
Különös érzés belegondolni, hogy Richard Strauss és Ligeti György a szó legszorosabb értelmében is kortársak voltak. Amikor Ligeti épp akadémiai vizsgadarabjait írta, Strauss utolsó zenekari darabján, a Duett-concertinón dolgozott. A koncerten e kései kompozíció mellett egy másik időskori mű részlete is elhangzik: utolsó operájának, a Capricciónak az előjátéka.

Vissza a programokhoz

© 2019 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

A legtöbb weboldalhoz hasonlóan a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapja is sütiket, valamint különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az „ELFOGADOM” gomb megnyomásával jóváhagyja. A sütik és kódok használatának tiltását itt teheti meg.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban talál.